
Aromaterapie
AROMATERAPIE
Proprietățile terapeutice ale uleiurilor volatile, cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, sunt determinate de acțiunea lor antibacteriană, antimicotică și antivirală. Acestea sunt legate de prezența unor substanțe active din punct de vedere biologic, care fac parte din familia fitocitelor (substanțelor volatile) și a căror utilizare stă la baza aromoterapiei.
Hipocrate, tatăl medicinei moderne, a folosit aromoterapia în tratamentele sale. Hipocrate scria: ,,Calea către sănătate trece prin scăldatul în esențe eterice și efectuarea unui masaj zilnic cu substanțe aromate,,.
Cu ajutorul aromoterapiei putem deveni mai sănătoși. Uleiurile eterice prin proprietățile lor antioxidante și adaptogene, au un efect puternic asupra psihicului, influențează în mod benefic activitatea sistemului nervos, a glandelor cu secreție internă, a organelor care iau parte la circulație sangvină, a tractului digestiv și a altor sisteme, activând sistemul imunitar și mecanismele de autovindecare ale organismului.
Sfânta Scriptură ne spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ ,,Pentru fiecare boală v-am dat câte o plantă vindecătoare ,,lucru dovedit timp de milenii la toate popoarele lumii care se tratau tradițional.
Se știe foarte bine despre efectul tămâiei în curățarea spațiilor și fumigației acesteia în slujbele preotești dar și efectul extraordinar al mirului în slujbele creștine. De altfel mirul este preparat printr-un ritual special din peste 40 de plante .
Istoria uleiurilor eterice
Așa cum arată cercetările arheologice, uleiurile eterice sunt utilizate și cunoscute de peste 6.000 de ani. Pe o tablă cuneiformă descoperită în Sumer, Mesopotamia, se vorbește despre proprietățile tămăduitoare ale aromelor vegetale, despre unele plante (mirt, cimbrișor) ori substanțe terapeutice (rășina) și sunt descrise modalitățile de folosire a medicamentelor preparate din plante.
Istoria modernă a arometerapiei ne prezintă o serie de avantaje terapeutice cu ajutorul uleilor eterice conținând mirosurile specifice ale florilor, fructelor și rădăcinilor.
Beneficiile tratamentelor cu uleiuri eterice:
– ajută la îndepărtarea oboselii, a tensiunilor interioare, a stresului, normalizează somnul, puterea de muncă, îmbunătățește memoria și capacitatea de rezistență la infecții.
– au proprietăți antiseptice, antiimflamatoare, antitoxice și calmante
– au proprietăți antivirale și antidepresive
– ajută la tratarea afecțiunilor respiratorii
– ajută în tratarea afecțiunilor urechilor, gâtului, nasului, nevralgiilor și migrenelor
– ajută în tratarea infecțiilor urinare și durerilor articulare
– îmbunătățesc circulația sângelui
– ajută la îndepărtarea stresului posttraumatic
– ajută la îngrijirea pielii și părului
– reduce durerile musculare, tensiunea arterială, insomnia, iritabilitatea și hiperactivitatea copiilor
– ajută femeile însărcinate și normalizează procesele digestiei
– reduce ridurile, celulita și micoza
Se găsesc remedii în toate afecțiunile cu care ne confruntăm,important este să știm cum să găsim soluția armonizând tratamentul aromotarapiei cu alte tratamente pe care le folosesc cu succes.
Vino să descoperi arta aromoterapiei